Sunday, April 26, 2009

SORRY FOR THE DELAY!!

I'm really sorry for the delay... my online comic should be online on 15 April 2009 but nothing you see nothing until now. Sorry again, I'm really busy with my day job... and I just came back from outstation job. Also it's hard to find an English translation to translate my language to English (I'm bad in English), yes I have my co writer but he so busy at the moment and I should not have to disturb him. Hopefully the comic will be online anytime by this month and hope for those whose like my work, be passion! I just doing comic for myself and for a few fan out there for free. Hey! My work (Supermarket) was nominated for the PEKOMIK'S 'Best Limited Comic Series)'... but hey, I don't like this because my work (Supermarket) is worst. And lucky I did not win... he he he. But seriously if I win... the worst work is the best work in readers mind. So we have to avoid this... and I draw comic not for award.

Mintak maaf bebanyak kepada peminat comic brader yang dua tiga kerat kat luar tu. Comic Online brader telah tersasar dari landasan, sepatutnya ianya akan online pada 15 April 2009 tetapi ni dah berapa haribulan. Breader terlalu sibuk ngan tugasan luar kerja pejabat yang memaksa brader berada di luar kawasan. Balik plak terus kena pegi kursus. Lagi pun brader tak sampai hati untuk hubungi co writer brader untuk translate skrip ke English (English brader teruk) sebab dia tengtah sibuk skang ni. Apa pun harap comic tu dapat online dalam bulan ni jugak bebila masa. Hey! Comic brader dalam G3 telah dicalon kan untuk anugerah Pekomik dalam katergori 'Komik Bersiri Terbaik'. Tapi brader tak menang le. Bagus la tu... brader pun tak tau sapa calonkan sebab brader comic brader tu hancus. Kalu menang akan membuatkan tanggapan orang yang komik terbaik tu adalah yang terbaik sedangkan ianya sebaliknya. Kalau menda camni berterusan camna komik tempatan nak maju. Lagi pun brader lukis komik bukan untuk menang award. Brader wat comic online ni pun sebab tangkap layan syok sendiri je. So, seswap0a yang stroke manga tu, gelap la harapan untuk menang kan? Jangan la sesapa menganak tirikan stroke dari Jepun tu. Ambik je apa yang bagus, buang yang tak bagus. Brader sendiri pun banyak belajar dari komik 'manga' tu. Kepada otai komik tempatan yang benci ngan manga, pikir la sendiri yang setengah dari korang pun ada mencedok stroke dari barat, ye tak?

9 comments:

Pungguk said...

Huh,Susah gak noh.Saya pun anti gak kat Manga?Nak cakap camnor eah.Sebenarnya perkataan "Cartoon" sendiri datang dari negara barat.Walt disney yang mula-mula cipta kartun?Btui tak abg niezam....

Niezam said...

To Pungguk: Hmmm... saya dulu pun anti gak... tapi saya lihat banyak yang boleh kita pelajari selain dari 'mata besar'. Setuju... pasal cartoon tu.

Pungguk said...

Tulah,memang banyak gak orang buat tangapan yang silap about cartoon dan manga nieyh...Bila lagi kartun Malaysia nak berjaya....saya pun setuju selain dari `mata besar" Mangaka dari Jepun buat tuh kita boleh berlajar macam-macam daripada mereka.Saya pun sama tak lari daripada mencedok sedikit gaya mereka.

syed said...

untuk artikel manga:memang tepat dan memang x patut pelukis komik terikut-ikut stail manga jepun,artis melayu patut menaikkan komik yang berunsur dan beridentiti melayu...stail melayu...stroke melayu...

azhar said...

pasal identiti dan style komik..terpulang pada penerimaan memasing..harap contentnya memberi impak agar orang tau komik ni dari malaysia..

tak kisah la memasing ada pendangan dan ianya very subjektif..antara mangaka yg saya minat takehiko inueo, katsuhiro otomo, terada, miyazaki dan hirako samura..

camna pon teruskan bekarya abe niezam..saya minat karya anda

Niezam said...

To Azhar: Bagus... encik Azhar... banyak lagi yang kita perlu belajar... sampai ke tua pun kita buleh improvekan artwork kita. jangan umur 20 lebih artwork kita dah temu.

azhar said...

betul abe Niezam..

tunjuk ajar dari abe Niezam amat saya hargai..kalu sudi komen la lukisan saya d blog..byk lagi saya kena pelajari

gayour said...

meniru adalah perkara paling mudah dilakukan oleh sesiapa saja. pas tu mengaku kita yang buat! jahanam sungguh!
mula2 melukis dulu gua memang suka meniru. ia mendatangkan keseronokan untuk terus melukis hingga la terciptanya karakter dan stroke sendiri.

Niezam said...

To Azhar: InsyaAllah Azhar... saya akan cuba komen tetapi hanya melalui email ye.

To Gayour: Sabar abe Gayour, hanya 6 orang je yg layak dapat title jahanam... '6 jahanam' yg p ramlee punya tu.