Sunday, April 26, 2009

SORRY FOR THE DELAY!!

I'm really sorry for the delay... my online comic should be online on 15 April 2009 but nothing you see nothing until now. Sorry again, I'm really busy with my day job... and I just came back from outstation job. Also it's hard to find an English translation to translate my language to English (I'm bad in English), yes I have my co writer but he so busy at the moment and I should not have to disturb him. Hopefully the comic will be online anytime by this month and hope for those whose like my work, be passion! I just doing comic for myself and for a few fan out there for free. Hey! My work (Supermarket) was nominated for the PEKOMIK'S 'Best Limited Comic Series)'... but hey, I don't like this because my work (Supermarket) is worst. And lucky I did not win... he he he. But seriously if I win... the worst work is the best work in readers mind. So we have to avoid this... and I draw comic not for award.

Mintak maaf bebanyak kepada peminat comic brader yang dua tiga kerat kat luar tu. Comic Online brader telah tersasar dari landasan, sepatutnya ianya akan online pada 15 April 2009 tetapi ni dah berapa haribulan. Breader terlalu sibuk ngan tugasan luar kerja pejabat yang memaksa brader berada di luar kawasan. Balik plak terus kena pegi kursus. Lagi pun brader tak sampai hati untuk hubungi co writer brader untuk translate skrip ke English (English brader teruk) sebab dia tengtah sibuk skang ni. Apa pun harap comic tu dapat online dalam bulan ni jugak bebila masa. Hey! Comic brader dalam G3 telah dicalon kan untuk anugerah Pekomik dalam katergori 'Komik Bersiri Terbaik'. Tapi brader tak menang le. Bagus la tu... brader pun tak tau sapa calonkan sebab brader comic brader tu hancus. Kalu menang akan membuatkan tanggapan orang yang komik terbaik tu adalah yang terbaik sedangkan ianya sebaliknya. Kalau menda camni berterusan camna komik tempatan nak maju. Lagi pun brader lukis komik bukan untuk menang award. Brader wat comic online ni pun sebab tangkap layan syok sendiri je. So, seswap0a yang stroke manga tu, gelap la harapan untuk menang kan? Jangan la sesapa menganak tirikan stroke dari Jepun tu. Ambik je apa yang bagus, buang yang tak bagus. Brader sendiri pun banyak belajar dari komik 'manga' tu. Kepada otai komik tempatan yang benci ngan manga, pikir la sendiri yang setengah dari korang pun ada mencedok stroke dari barat, ye tak?

Saturday, April 25, 2009

NIEZAM (not nizamuddin or Nizam Bachok)

For local comic scene only (Malaysia), I just want to make something clear about my name... I only using 'NIEZAM' for my comic's nickname not Nizamuddin. Also please take note that I'm not Nizam Bachok... he is my friend and he is more talented than me. I'm still learning but I'm willing to share what I know to everybody!

Hanya untuk penjelasan je, banyak media telah mengeja nama saya sebagai Nizamudin dan itu bukan nama pena brader. Brader hanya menggunakan nama 'NIEZAM' sebagai nama pena untuk komik-komik saya. Juga jangan silap, brader gak bukan Nizam Bachok. Beliau adalah kawan saya dan lebih berbakat dari saya, bagaimanapun walaupun saya kurang berbakat tetapi saya juga terbuka untuk berkongsi apa yang saya tau kepada sesiapa saja!

Bolt and Mr. Marvel concept art




Quick concept design for a comic with Shawn Battle, still in progress. Another piece I did in fully digital photoshop and it only in one layer. This character is supposed to be a cyborg with the power of speed.

Photoshop

Lukisan konsep untuk sebuah komik bersama Shawn Battle yang masih dalam proses. Lukisan ni dihasilkan dalam software photoshop tanpa multi layer. Banyak lagi lukisan konsep yang brader takleh dedahkan banyak sangat nanti penulisnya marah.