Monday, March 23, 2009

ONLINE APRIL 15 2009



I already posted the first teaser early this year in this blog and my gallery Devianart with title 'Comic Teaser'. You can scroll down if not sure which one. Here another teaser with official date. This comic is my first collaboration with Faizalmukhtar http://faizalmukhtar.blogspot.com/, a young creative writer with big ambition and vision in comic, that's why I'm gonna work with him. The comic (title will be confirm later) will be publish online, a panel per week and if I'm not busy with my day job it will be 2 0r 3 panel per week. The panel will be in color, that's mean if I post the panel in black and white... it doesn't mean it stays as black and white forever. So, stay tune for more update and the link.

Ni dia satu lagi iklan teaser comic online terbaru brader ngan Faizalmukhtar dari Manteraworks. Dah lama brader nak buat menda ni... tetapi tak dapat sebab tak menepati konsep di mana brader bekerja. So, ni la caranya brader nak buat komik syok sendiri yang korang tak payah bayar untuk baca atau layan. Kolaborasi brader ngan Faizalmukhtar dah lama brader idamkan sejak dia bersama-sama brader semasa satu opis dulu. Malangnya ianya tak kesampaian. Hah! Cerita apa? Apa yang boleh brader cakap, brader nak wat citer pasal pendekar Melayu tetapi berkonsepkan 'steampunk'. Korang penah tengok citer 'Wiild Wild West' versi Will Smith? Atau tengok citer Afro Samurai? Tak pun citer anime Seven Samurai? Camtu la lebih kurang. Komik ni akan online pada 15 April ni. Brader gak merancang untuk buat soft launching kat mini pekomikon pesta buku nanti. Komik ni bakal di dapati dalam bentuk print tapi tak kompem bila, tapi ada jugak target jual dalam bentuk print (very limited edition-10 copies maybe) masa pesta buku nanti. Masa yang menentukan. Jadik tunggu berita selanjutnya dalam blog ni atau gallery Devianart brader nanti.

Wednesday, March 18, 2009

Unpublished Naught comic






A four pages comic I did with the story by Nathan Massengill (famous inker for DC comic) early last year. But unfortunately these pages were never use. I colored the pages straight on the pencil with photoshop. Since the pages never published, why not I share the pages here.

pencil/photoshop

Komik pendek pat muka yang brader collaborate ngan Nathan Massengill (inker untuk kebanyakkan DC Comic) awal tahun lepas. Tapi malang ianya tak diterbitkan atas sebeb-sebab tertentu. Brader kaler terus atas pensil, takde ink-inknye. Tapi kalernya brader tak brape puas hati, teruk skit kalernya. Jadi dah tak terbit, brader publish le kat sini. Tapi korang takleh baca le sebab citernya copyright orang.

The Fighter's Poster



Poster I did for promoting my comic in G3 magazine. Not really like the poster, very rushing job and simple layout. I planned this poster to be a 'movie poster'. But I will do another one. Pencil/photoshop.

Poster untuk majalah G3, nak promote komik brader la kiranya ni. Tapi lain jadinya, ingat nak buat cam movie poster. Masa dah tak sempat takut lari dateline, maka brader wat yang simple camni je. Layan je la, ye tak?

Sunday, March 15, 2009

THE FIGHTER FIRST EPISODE


(Click on piture to enlarge)

Here are the first episode (6 pages), my new ongoing comic in G3 magazine. 'Apa Yang Ko Cari' or 'The Fighter' as it English title. A very different approach to my comic art. I really like to draw comic in realistic style but due to the magazine concept, I have to make it more cartoon.

Pencil/ink/photoshop

6 mukasurat dari episod pertama 'Apa Yang Ko Cari'. Memang berlainan dari apa yang brader minat selama ni, comic serius. Apa pun style ni terpaksa brader buat untuk selari dengan konsep majalah G3 yang menekankan konsep humor atau komedi.