Wednesday, January 14, 2009

HAPPY NU YEAR 2009!!



Hope not too late to say Happy new year to everybody. Just busy as always... but trying hard to make sure my blog 'alive'. I have done with my ongoing comedy comic series in local humor magazine 'G3' called 'Supermarket'. 13 episodes and no more... for now. It wasn't my best work so far but I learned something new during my 'journey' to finish it. It's over now. My new series will debut in G3 february issue, but still as a comedy or funny action comic. Sorry again for non Malaysian... the magazine is not available outside but don't worry, I'll keep trying to get permission from publisher to post it here or on my Devianart gallery. But of course you can enjoy the teaser page here.

Another new thing I'm gonna do this year to this blog is to add a Malaysian language section. So there are English for foreign visitor and Malaysian for local visitor. So I hope it's fair.

SELAMAT TAHUN BARU 2009!!
Harap tak terlambat bagi aku untuk ucapkan Selamat Tahun Baru 2009. Dah lama tak update blog... busy memanjang. Untuk tahun baru ni aku mulakan dengan siri terbaru aku kat majalah G3 menggantikan siri Supermarket yang habis dalam G3 isu January 2009. Citer baru ni pun masih mengekalkan konsep yang sama. Citer kelakar, cuma waktu je berbeza iaitu citer pendekar (kartunis Gayour banyak bantu aku untuk reka watak sampingan, teruatamanya watak genster). Episod pertama boleh korang baca dalam G3 isu Februari 2009 nanti.
Satu lagi, untuk blog aku ni... aku akan tambahkan ruangan bahasa Melayu sebagai tambahan bahasa English. Aku buat bahasa English tu sebab banyak komen personal dari luar negeri yang diorang tak paham apa aku tulis. Lagi pun English aku teruk... harap korang jangan la gelak ye.

7 comments:

gayour said...

komplin satu
nampak sangat abe ketinggalan tahun. orang dah tak cerito pasal tahun baru lagi dah abe! aduu...

komplin duo
kenapo orang yang bediri dalam sampan/perahu tucucuk perut orang yang sedang tido tu abe? ni satu serang hendap paling keji dan hina dalam sejarah peradapan manusia!

komplin tigo
orang bawak/naik perahu tak gunakan kayu, buluh atau galah sebagai pendayung abe. salah ni! orang gunakan kayu atau buluh kalo naik/bawak rakit. kalo bawak perahu, orang gunakan pendayung. salah teruk sangat ni abe!

komplin empat
ekor burung raja udang tu salah tu abe. bukan macam tu ekor burung tu. ni satu lagi penyelewengan fakta paling buruk dalam putaran kehidupan.

komplin lima
APA YANG KO CARI? tajuk cerita abe ni cam penah dengar dan hampir sama bunyinye cam satu cerita tu.

komplin enam
salah satu cara boikot amerika dan israel ialah merosakkan bahasa diorang. abe patut trus gunakan bahasa english slang amerika abe yang teruk tu!

Niezam said...

Gayour:
Jawapan komplin satu:Heh! Abe buleh pegi ke tahun brape yg abe suko. Nnati abe nok cerito pasal tahun 1988 plak.

Jawapan komplin duo: Abe nok tunjukkan kalu kito tido maso kerja cam mu tido kat opis tu, camtu la abe cucuk perut nanti.

Jawapan komplin tigo: Abe pun rasa camtu... tapi abe raso abe pun penah naik perahu guno kayu panjang tapi perahu tu bergerak jugak.

Jawapan komplin empat: Cuba baco apo dialog yg burung tu cakap kat majalah.

Jawapan komplin limo: tok sama...abe punyo ada perkataan 'KO'.

Jawapan komplin enam: Abe nok boikot Israel bukan english. Jadik caronyo kito guna perkataan tak senonoh.

Jawapan komplin tujoh: Takdok abe dah terlajak!

Eym said...

Assalamualaikum...
saya sebagai salah seorang yang mempunyai angan2 untuk menjadi kartunis ingin menjemput brader ke blog saya, eym-artist.blogspot.com. Sebarang komen atau pendapat brader adalah dialu-alukan...

Shamsudin said...

salam...wahh suke tgok artwork...apayngkocari nih....color dia sejuk aje...eh abng nih yng lukis komik untuk apa tuh majalah komik ermm jom ke ape saya dah lupa nama dia..tapi majalah tuh kira sepupu g3 dan klik kan kan kan..apsal dah taknampak dah majalah tuh? anyway please dropby to myblog..http://conteng2kehidupan.blogspot.com

azhar said...

hebat as usual!

just cant wait to read your new comic!

tak aci dapat komik metabaron travis charest!
jealous nyerrrrr!!!!!

Niezam said...

Eym: Waalaikumsalam... InsyaAllah saya akan melawat blog Eym nanti.

Shamsudin: Terima kasih... ye saya ada melukis untuk majalah Jom, malangnya ia terpaksa di hentikan.

Azhar: Takde la hebat cam tuan presiden. harap satu hari tuan presiden dapat menyain komik Lioga Pendekar untuk saya.

Eym said...

ok