Monday, March 23, 2009

ONLINE APRIL 15 2009



I already posted the first teaser early this year in this blog and my gallery Devianart with title 'Comic Teaser'. You can scroll down if not sure which one. Here another teaser with official date. This comic is my first collaboration with Faizalmukhtar http://faizalmukhtar.blogspot.com/, a young creative writer with big ambition and vision in comic, that's why I'm gonna work with him. The comic (title will be confirm later) will be publish online, a panel per week and if I'm not busy with my day job it will be 2 0r 3 panel per week. The panel will be in color, that's mean if I post the panel in black and white... it doesn't mean it stays as black and white forever. So, stay tune for more update and the link.

Ni dia satu lagi iklan teaser comic online terbaru brader ngan Faizalmukhtar dari Manteraworks. Dah lama brader nak buat menda ni... tetapi tak dapat sebab tak menepati konsep di mana brader bekerja. So, ni la caranya brader nak buat komik syok sendiri yang korang tak payah bayar untuk baca atau layan. Kolaborasi brader ngan Faizalmukhtar dah lama brader idamkan sejak dia bersama-sama brader semasa satu opis dulu. Malangnya ianya tak kesampaian. Hah! Cerita apa? Apa yang boleh brader cakap, brader nak wat citer pasal pendekar Melayu tetapi berkonsepkan 'steampunk'. Korang penah tengok citer 'Wiild Wild West' versi Will Smith? Atau tengok citer Afro Samurai? Tak pun citer anime Seven Samurai? Camtu la lebih kurang. Komik ni akan online pada 15 April ni. Brader gak merancang untuk buat soft launching kat mini pekomikon pesta buku nanti. Komik ni bakal di dapati dalam bentuk print tapi tak kompem bila, tapi ada jugak target jual dalam bentuk print (very limited edition-10 copies maybe) masa pesta buku nanti. Masa yang menentukan. Jadik tunggu berita selanjutnya dalam blog ni atau gallery Devianart brader nanti.

13 comments:

gayour said...

ah! tunggu lagi. gua tak nak tunggu, gua nak tengok hasilnye! sepatutnye abe tak perlu melibatkan segala yang bekaitan dengan mantera works dalam projek ni, tapi... ah, what the...

faizalmukhtar said...

gayour, shut your trap!

Niezam said...

takpo la abe gayour... abe ze cuba untuk berseronot je. seronot ye bukan seronat!

Anonymous said...

aku suka stroke ko...kaler ko...tp napa eh...gaya komik ko tak best..betapa bosannya aku melihat angle2 panel komik ko tu....even gayour punya stail panel lg menarik...ahh..lantakla..ada aku peduli..janji lu power...hehehe

Niezam said...

To Anonymous: Apa la saya nak dibandingkan dengan Gayour, dia tu legend... banyak lagi yang saya perlu belajar dari dia. secara langsung atau tak langsung. tentang panel tu tertakluk kepada taste orang. saya suka buat panel yg simple.

Pungguk said...

Askom abg niezam,sihat?Abg niezam bleh gitau tak mcmner nak buat komik bagi nampak best and step-stepnya.Sebenarnya idea saya banyak.tapi tu lah kalau saya gitau kartun komik yang saya nak buat kat kawan-kawan,mesti komik tu tak menjadi.

Niezam said...

To Pungguk: Alhamdulillah saya sihat. memang tak dapat diterangkan kat sini camna cara2 nak buat komik sebab ruang terhad dan memakan masa bertahun. cuma teruskan berlatih melukis dan selalu bertanya kepada yang mahir. saya bukannya mahir tapi InsaAllah boleh berkongsi apa yang saya boleh buat.

Hannah said...

saya peminat abg nizam,artwork abg nizam semuanya cantik!!!

Niezam said...

To Hannah: Thanks Hannah... all credits for God Almighty!

Azi$M@t_BaDU+ said...

Bro Nizam....
Akhirnye jumpe jugok blog bro Nizam....
sy kagum dgn ciptaan furturistik Bro....
mcm kartunis Barat.....

Bro Nizam....
saya nk buka satu blog baru...
just utk hasil keje seni sy je....
untuk permulaan nie sy nk buat crossover utuk semua watak2 ciptaan para kartunis tempatan....
bleh x sy ambik salah satu watak ciptaan Bro Petai?...
xpn Bro buat satu watak baru....pastu sy buat crossover....
ok?....
sy harap bro dpt terima idea sy nie...
pape pn....
jom layan komik tribute sy kt blog sy....
SALAM KEAMANAN BUAT BRO Nizam

zamila said...

To Azi$@t BaDu÷: Terima kasih kerana mengunjungi blog brader, segala pujian hanya untuk yang Maha Esa. Aziz... boleh saya panggil Aziz? Boleh ambil karakter ciptaan saya... tapi tak semua sebab kebanyakkannya adalah hakcipta milik syarikat tertentu. Lebih baik Aziz bagitau yg mana satu nak pakai dan bolehlah gunakannya untuk buat crossover tersebut tapi dengan syarat bukan untuk tujuan komersial.

azhar said...

semakin hebat abe Niezam ni.

tahniah di calonkan sebagai antara finalis Anugerah PeKOMIK 2009.

Niezam said...

To Azhar: Saya tak la hebat, hebat itu untuk Yang Maha Esa. Terima kasih harap anugerah pekomik akan jadi anugerah untuk yang terbaik bukan untuk yang terpopular...